Dag 2 Tevree in Norwee, eigenlijk dag 3 maar dat boeit nie.


I started with sun, really…nothing grey and gloomy anymore….and that was súch a relief. It was shining on my tent and só inviting.

View on the glacier Hardangerjokulen

Instant positivism! There was still signal 3 kms from Finse. I could app, FB and Insta. But not for long, byebye Pauly…i have a cup to fill. First with coffee&tea, then sun&satisfaction. Every minute I wanted to make a picture…or a pee..or suncream…or sunglasses…It was clear that there wasn’t an experienced rythm, holymoly…after 4 hours only 6 kms behind me and approx 9 to go. There are (following the Dutch Oppad article about this route) three sections from hut to hut, 18,22,19 km. I planned first four days for this but now I want to try it in three too so I have 2 hikingdays left in Jotunheimen. And it works also well for me to have a goal. Something with figures…so I can count and calculate during the day. So, 15 km on the program today.

No way dat dit ten koste gaat van het genieten hoor…i took a lunch at a gorgious lake….really enjoyed it…time for some real pictures with my Olympus.

Dried my socks, inhealed Norwegian air till the bottom of my lungs…and went on. There were rivers to cross, always stepstones…sometimes a bít challenging, but I improve during the day.

Mooi die ijskappen waar je onder kunt kijken en fijn dat je er niet overheen hoeft.
Dat kan ik ook.
Zolang dit redelijk horizontaal gaat vind ik het prima.
What an effort it took to make a picture of my shoes, to go up and down with the backpack….almost impossible:(

And of course the snowfields, my horror of the JMT in the High Siera is here totally safe to do, pfiewh! The first one is still frozen, that was the only scarry one…I do nót wanna fall!! There are people on the trail…i hear mostly Norwegian, specially when I pause they pass me but also when I am moving in my sluckpase (slakkengang). The estimate number of people during the whole day…30..all couples. Hardly anyone with a tent, so mostly nice little backpacks to carry. Age 0-70. They do not start a conversation…just “Heye”.

Why do I carry a tent? Freedom I guess and money. You can sleep where you want, you can walk as far you want and it is for free. Well, you spend your money at home for dried food and of course the investment for lightweight material. My Hubba Hubba tent from MSR, bought on the 20% discount night at Bever was approx €375 and has done wildcamping (for free) Canada(40), Pyrenees(10), Scotland(12), Voges(3), California(25), Wales(4) and now Norway. Over 100 nights! Also many payed nights in the Ardennes, Germany, Austria and The Netherlands where wildcamping unfortunately is not allowed. Well do I tell this? Hmmm, because it is 6.30, too cold to get out and nothing else to do haha.

Happie
These flowers are my Canadian Rockies friends.
There we are…freedom.

Ik kom om 17 uur aan bij de hut die voor alle wandelaars hier dan de eindbestemming is van deze trail. Prachtige hut trouwens, zou er zo een kamer willen boeken. Maar ik houd het bij een 250ml ijskoud vruchtensapje en een hete thee (90NOK=€9). Sokken drogen, voeten en rug ontspannen op een bankje en even niks doen. Er komen in het half uur dat ik daar zit nog zeker 10 mensen aan, de hut zit waarschijnlijk vol. Ik pak weer in om een gratis plek te zoeken langs de route voor mij&tent. Ik heb gekampeerd 3 km verder dan de Geitterhutta. Niet zo’n inspirerende plek, maar knieën lieten zich nu toch echt horen. Het stilstaande plasje hier nodigt me niet uit om van te drinken en mijn camelbak er mee te vullen, maar om koffie van te maken prima. De zon maakt me wakker om 7.45 uur, goddank een lange nacht gemaakt. Ik ben mijn tent net uit, korte broek al aan….wolken! Zit nu dus te rillen op een kei met mijn capuccino want de ochtendtemperatuur is weer niet superhoog. Ik heb totaal geen bereik hier, kan niks opzoeken, lekker rustig ook wel. Appen met Paul om welterusten te zeggen en goedemorgen hoeft dan ook niet en dat is nét ietsje meer op mezelf. Ik kan niet blijven zeggen hóe bijzonder en gezond dat voelt. Het was een zeer intense eerste wandeldag, qua lengte, qua gewicht op mijn rug, qua terrein en qua indrukken. Prachtig zonnig weer, niet gevallen of geslipt en genoten van het landschap. Ik ben tevree in Noorwee!

Categorieën:backpacken, Europa, Noorwegen, solotravelling

3 comments

  1. Gaat weer lekker meisdie. Hopelijk BLIJF je tevree in Norway

    Geliked door 1 persoon

  2. Toch gegaan en nu blij, nog een fijn vervolg, liefs R. en A. XC

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: