Caro in New York


We arrived with the most orange sky during the taxidrive from airport to hotel.
Very happy with this shot because we got fog and rain the next morning and it would last for 4 days .

De taxidrive was exciting! First time in New York for me. I tried to capture the skyline during this hour. De jetlag completly knocked me out en ….toen toch maar in het Nederlans verder…..mijn wilde plannen voor the Saturdaynight eindigden in de hotelkamer…in bed. Ik wilde liever de volgende dag fit zijn. Paul ging nog wel even alleen de straat op en een borrel drinken. 03:00 uur ik wide awake! Dat is de hele week zo gebleven…Ik had er al een aantal uren appen en de dag voorbereiden opzitten voordat Paul zijn ogen open deed. Wat er natuurlijk ook in resulteerde dat ik s’avonds vanaf 19:00 uur compleet uitgeteld was. Een wijntje sloeg me al compleet van mijn sokkel. Voordeel was dat ik daardoor meer water dan wijn dronk…één wijntje voor de prijs van vier in NL. Al de eerste dag smeekte Paul mij om niet continue over geld te “zeuren”. Maar hier zeg ik het lekker weer: New York City is idioot duur, €=$ nu…vandaar.

Een metroritje €2,85. Een bord oatmeal met fruit in ons hotel €24. Een flesje smoothie €18. Een gintonic …óveral …€24. Een capucino met plak cake bij Starbucks €12,00. Laat het uit eten gaan maar helemaal zitten. Ik heb het elke dag meerdere keren gedacht, maar toch niet mijn NYC-ervaring door laten overschaduwen…..mocht niet van Paul. En daarbij kan ik ook mega genieten van wat decadentie op zijn tijd. Als ik nog es terug ga is het slapen naast een metrostation ergens buiten Manhattan, Brooklyn bijv of Williamsburg, met een keukentje zodat ontbijten en dineren thuis kan. Lekker groentes kopen op de markt in Little Italy of Chinatown…en álles met de metro want na 12 ritjes is het de rest vd week gratis. Dus voor €35 pp reis je de hele week overal heen.

Wij hebben veel gewandeld. Dag 2 gestart in Harlem bij een gospelkerk. Het was niet wat ik had verwacht, eerlijk is eerlijk, maar we hebben daar bij de Bethel gemeenschap achter in de kerk naar een deel van hun zondagochtendritueel zitten kijken. Een hoop heen en weer geloop en een komen en gaan van deze (kerk)mensen tijdens de “preek” van de voorganger, afgewisseld met natuurlijk het gezang en vlaggengezwaai om het wat aan te kleden. Een enkeling die met zijn armen in de lucht bevangen raakte maar over het algemeen was het vrij rustig. Geen uitzinnig zingende en opzwepende gemeenschap. Een authentieke gospeldienst in Harlem bijwonen ✔️. We hebben hierna onze zondagochtendwandeling voortgezet in het Central Park.

Het was druilerig weer en heerlijk rustig in het park. Van noord tot zuid doorgestoken en na deze fikse wandeling op stadschoenen in het centrum aangekomen. Central Park ✔️. Vanaf Columbus Circle zijn we meegetrokken in de onontkomelijke overdonderende reclame winkelwereld van Manhattan. Allerlei flagstores binnengegaan, in de grote boekwinkel Barnes&Nobel rondgestruind en einde middag geëindigd op een rooftopterrace. Binnen weliswaar want regen. Ik was hélemaal overdonderd, moe en voldaan. Dag 1 zat erop. 21:30 NY-time (dus 03:00 uur s’nachts wel te verstaan) in bed gerold na 20.000 stappen. De volgende dag stond 9/11 op het programma.

Bij Columbus Circle.

Dag drie een nog dikkere mist over de hoge torens. Bijzonder sfeertje gaf het wel. Het 9/11 museum (✔️) vond ik prachtig. 2 uur rondgestruind, heel veel geskippt maar ook heel veel gezien. Superdruk daar binnen, bijna schuifelen, jammer, dit moet je echt proberen op het minst drukke moment te doen. Ik ben Paul ook kwijtgeraakt daar en bij de uitgang op een bankje op hem gewacht. Toen nog een uur rond het memorial en alle gebouwen daar gehangen waarna we besloten spontaan naar de Hudson te wandelen, hier op ons dooie gemakje helemaal doorgelopen langs de rivier. Paul was hier in al zijn bezoeken aan NY niet eerder geweest. Heerlijk rustig, gratis museumpje van de Native Americans meegepikt….. (museum✔️) bijna niemand binnen….fijne rustmomentjes zijn dat…wat filmpjes en historie aan je voorbij laten gaan… langs Pier 1A, waar alle immigranten vroeger aankwamen. Tijdens lunch de kaartjes voor ons concert voor de avond proberen te vinden. Calexico zouden we gaan zien. Ik had de kaartjes gekocht, al een maand geleden…dacht ik dus. Nérgens te vinden op mijn telefoon, maar ook geen betaalbewijs ervan. Én …bleken ze ook nog de avond ervoor geweest te zijn. Dus ook al had ik de kaartjes gevonden…dan was het eigenlijk nog erger geweest 🙈. Ineens een vrije avond. We zijn doorgewandeld tot aan Pier 17 vlak voor de Brooklyn Bridge. Prachtig havengebied, beetje A’dam Noord gevoel. “Zullen we hier iets eten?” Het gebeurde me bijna elke middag, dat ineens de vermoeidheid toesloeg…niet normaal. Het was ook nat en koud buiten…moesten even uitrusten. Mooi hippe plek met direct uitzicht op de in wolke gehulde Brooklyn Bridge. Ik voelde meteen toen we naar ons tafeltje geleid werden dat het er te sjiek aan toeging. We hebben het bij één drankje gelaten waar we héél lang mee gedaan hebben. Opgewarmd en uitgerust via Chinatown (✔️) Little Italy in gewandeld en hier een pizza gegeten. Toen met de benenwagen naar hotel. Een hele bijzondere NY-wandeldag was dit geworden. Prachtig!

Zoon stuurde fotootje van de Vessel…ik maakte deze.

Dinsdag (dag vier) besloten we na een toevallig fotootje die mijn zoon me stuurde, naar dit gebouw op zoek te gaan, in de mist nog steeds. Ik had de hele dagwandeling al uitgestippeld in de vroege uurtjes en zo belandden we al om 8 uur in Hudson Yard. The Vessel (vink V). Dat we nu ook toevallig op de High Line terecht kwamen, was een kadootje. Schitterende wandeling, prachtig aangelegd wandelpad, heel groen, boven alle verkeer, langs een oud spoorlijntje. Echt een aanrader. Bij Chelsea Market ontbeten vóór de grote drukte, heerlijk plekje om rond te struinen in dit oude complex met al die schattige eettentjes en winkeltjes, een uur later kon je er over de koppen lopen en zeker nergens meer zitten, dat was goed gepland. Doorgewandeld naar Little Island, redelijk nieuw project in de rivier…✔️….en toen drie flagstores van het lijstje: Lamy ✔️, Arc’teryx ✔️en Apple✔️. Genoeg gewinkeld voor deze week. Paul diep teleurgesteld want had zijn zinnen op een nieuwe iphone gezet en die waren niet op voorraad. Vandaag gaan we rusten tussendoor, dutje in hotel…want vanavond “Diner” op het programma. Dat dit een hele speciale avond zou worden die Paul tot in de puntjes had voorbereid dat wist ik niet. Ter plekke bleek wat het geheime doel was van deze NY trip 🙈, voor mij een complete verrassing. Kort samengevat: we gaan trouwen🥰🥰. Dit super privé gedeelte hoort eigenlijk niet echt in mijn reisblog…maja…ik was anders helemaal niet in NYC geraakt…. en het zette alles wel ineens in een andere kleur, heel bijzonder. Dus voor mij is ook trouwen nu ✔️

The High Line
De oude spoorbaan hoog boven de weg tot kilometers lang wandelpad High Line omgetoverd.
Advertentie mural.

Dag vijf staan Murals op het programma. Nog steeds mistig weer, maar dat kan de pret niet drukken. We doen Williamsburg aan…ipv de Brooklynbridge doen we deze bridge. Allemaal hekken om je heen, superveilig…al zou je er al vanaf willen springen… We lopen toevallig langs een Apple Store en Paul kan toch ineens onverwachts een paar uur later daar zijn nieuwe speeltje gaan ophalen. We eten tussen de locals in Essex Market, soort foodhall. Photography museum skippen we want heeft crap recensies en het ziet er ook crap uit. Vinden we de mural (Murals ✔️) die ik graag wilde zien en dan……dan zien we de eerste blauwe lucht van de week. We spoedden ons naar een rooftop, eten en drinken in de zón, zien voor het eerst de top van het Empire State Building en zijn op tijd terug in hotel om omgekleed naar de Lion King (✔️) te gaan. Prachtshow, Pauls eerste keer.

Prachtig..in een rustig straatje ergens. Ik had op internet de locaties van opvallende murals opgezocht anders zou ik ze nooit gevonden hebben.
Verstopt in Little Italy, Audrey Hepburn.

Ik ben elke ochtend zo vroeg wakker dat ik deze ochtend (dag 6) besluit alleen op pad te gaan. Carogoesunafraid moet af en toe nog een beetje gevoed worden. Ik vind het best beetje spannend. Heb precies uitgezocht welke metro’s ik moet nemen…eenmaal buiten geen internet meer namelijk. (alle volgende reizen koop ik een lokaal simkaartje…is anders niet te doen om de weg te vinden). Heerlijk gevoel om om 6:30 uur alleen tussen de locals in de metro te zitten. (✔️) Ik wilde naar Dumbo (onder de Brooklyn Bridge) maar onderweg blijkt dat ik per ongeluk een andere plek heb ingetikt in het hotel. Ik kom in een andere wijk uit en moet snel puzzelen. Met drie andere metro’s kom ik toch nog in Dumbo (voor één kaartje van €2,85) maar mis daardoor wel de sunrise🙈. Het is koud en guur weer, ik wandel het Brooklyn High (✔️) wandelpad met mooi uitzicht over het havengebied en het en besluit een Starbucks met leren banken en wifi aan te doen. 1,5 uur zit ik daar lekker in mijn eentje te niksen in een New Yorkse starbucks(✔️) voor het Güggenheim open gaat.

Eindelijk zie ik de top van World Trade Centre from a rooftopterrace.
Guggenheim, Frank Lloyd Wright op de wereld erfgoed lijst.
Kunst in Guggenheim.
Heel veel van dit soort huizen gespot met vaak halloween versieringen op het trapje.

Ohhhh wat jammer. De expositie van Nick Cave opent hier pas volgende week. Ik moet het doen met Katz. Ik ontmoet Paul weer na Guggenheim (Kunstmuseum✔️) en samen wandelen we na een lunch terug naar hotel. Beetje luieren en dan naar de topattractie van de week, diner in de hoogste toren voor onze laatste avond. Ze hebben na 9/11 één nieuwe toren gebouwd en noemen hem daarom ook de ONE WORLD Observatory. Idioot circus en heel druk gedoe om boven te komen maar eindelijk aan ons tafeltje (waar je natuurlijk weer een fortuin voor neertelt) geniet ik enorm van de blik op NYC. Prachtig! Urenlang turen we naar beneden, we zien de zon ondergaan en het blauwe uurtje overgaan in de donkerte met zijn ontelbare autolampjes beneden ons. Geen fatsoenlijke foto van te nemen door alle driedubbele ramen….dan maar gewoon kijken. We überen terug naar hotel.

Prachtige kleurwisselingen gedurende een uur zonsondergang.
Vanuit The One World Observatory blik op de Brooklyn Bridge.

De laatste ochtend wil ik de misser van de dag ervoor goed maken en Paul besluit mee te gaan. We zijn nog vroeger op pad en het is niet duidelijk of de werkmannen in de metro naar hun werk gáán of er vanaf komen. Ik denk beide. De prachtige zonnige dag van gisteren is nu nog steeds zonnig maar 15° minder. Ijzig koud aan de Brooklyn River. Samen van de zonsopkomst genoten en door het River Park gelopen…We zijn te vroeg voor de TimeOut market, maar vinden een heuse aan te bevelen lokale koffie- en ontbijtplek Butler aan de Water Street, waar we de Newyorkers in- en uit zien gaan. Morgen zitten wij thuis weer aan de cappuccino, altijd een maf idee, dat gewissel van werelden binnen een halve dag.

De enige sunrise van de week! Dit beeld was wel een hele mooie afsluiter.
Brooklyn Bridge.
Diamonds are this girls best...🎼🎼🎼🎼
Bye bye NYC! Het was een zeer enerverende en boeiende week.
Categorieën:Noord-Amerika, travellingTags: ,

19 comments

 1. Wat gaaf dat jullie gaan trouwen!
  Gefeliciteerd!

  Mooi verslag weer.
  De Highline is gaaf he!

  X Jacqueline

  Like

 2. Geweldig Caro! Wat een nietigheid tussen al die overweldigende architectuur. Je foto’s zijn ware posters. En dan jullie onverwachte nieuws…! Heel leuk voor je! Proficiat 🍾 🍾🍾

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige beelden en mooie verhalen. En wat een heerlijk nieuws! Gefeliciteerd.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit was wel ‘n héél speciale reis…met superleuk nieuws!! 💞 En weer prachtige foto’s…😘

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat n hoop mooie kadootjes en avonturen zijn er in new York op je pad gekomen!!
  En je gaat trouwen,prachtig!!
  Een reis om niet te vergeten en te bewaren in je mooie hart…samen!
  En weer zulke mooie plaatjes,dank je wel voor n mini tripje in New York,mee te mogen kijken,liefs X

  Geliked door 1 persoon

 6. Heb weer genoten van je verhaal! En van de foto’s. Jaaa, NY, heb ik ook mooie herinneringen aan!
  Ooo, en dan jullie mooie nieuws 🎉, zo leuk!!!
  Gefeliciteerd 🥂

  Geliked door 1 persoon

 7. Wauw Caro wat super leuk! Een reis met een diamanten randje🤩 Gefeliciteerd!

  Geliked door 1 persoon

 8. Op een kalme zondagavond mijn fb aan het afstruinen en opende jouw blog. NYC. Ik was er in 1995 a long time ago. Die jetlag daar had ik ook zon last van. De prijzen toen waren nog normaal. Goedkoper dan Adam toen. Ik las en las verder, prachtige foto’s, en en en…bam! van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk. Op naar jullie volgende avonturen en die van Caro goes unafraid en keep us posted. Het was een genot je blog weer eens te lezen. Lieve groet van mij.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: